25. Spectrum gledaliski festival

Open Air na terasah Drave in na odprtih povrsinah

Nastopi/ples/gledalisce/diskurz/delavnice

 

VSTOP PROST za vse predstave

 

Resno, ze 25. Spectrum….!

Praznujemo, pogledujemo nazaj, gledamo naprej in praznujemo ze petindvajsetic skupaj z Vami in z najbolj priljubljenimi skupinami, ki so nas v zadnjih letih obogatile, festival nastopajocih umetnosti na odprtih povrsinah.

Pri tem gledamo nazaj na mestni Spectrum, ki ga od leta 2003 umetnostno krepimo, na inovativne interdisciplinarne nastope iz celega sveta in na posebne prostore nastopov – od hotelskega bara, do prostostojece pisarne do bio trznic in skladisca pohistvene nakupovalne hise!

Predvsem pa gledamo naprej na vznemirjujoce skupine, katere za veliko nas pomeni prijetno ponovno snidenje in vabijo na praznovanje: 2 plus 5 dni trajajoce…in seveda sodelujoce:

Bodite del dogajanja, spoznajte nacin dela skupin in postanite sami glavni igralec v tem jubilejnem Spectrumu, saj sedaj je zopet: ALL YOURS!

Na zdravje izrazni umetnosti,

na sodelovanje,

na umetnost na javnih povrsinah,

na srecanje in diskurz!

Katrin Ackerl Konstantin in Erik Jan Rippmann

 

Spectrum-Hotline: +43 664 4644297

 

Otvoritev
  1. julija ob 18:30 bodo nekateri umetniki govorili kot iz sivalne kosarice s starimi festivalnimi zajci in soustvarjalci in tako otvorili festival in „dviginili tempo“. Praznujte z nami!

 

Osnovne informacije

Kaj pomeni nastop „performance“?

Od kod prihaja ta naziv?

Kako je v nasem casu uporabljen s strani umetnikov?

Vsak vecer pol ure pre zacetkom nastopov pred odrom na terasah Drave

 

Instalacija

-Pripada tebi/It´s all yours-

Elisa Vladilo

Razsirimo kroge. Italjanska umetnica Elisa Vladilo bo tudi letos razsirila odre s svojimi instalacijami. Barviti krogi po celotnem festivalnem prostoru na Dravi in po mestu nakazujejo na Spectrum.

 

GET-TOGETHER-LOUNGE na ladji na Dravi

Neprisiljeni pogovori in srecanja z umetniki in partnerji po vsaki predstavi

Cca. 22:30, Spectrum-Lounge na ladji na Dravi

 

 

Produkcije

„Trpljenje bratov Grimm“ // Nesterval (A)

#vodeni mestni lov

Nesterval ustvarjajo mesanico nastopa in klasicne igre v nastopajoco mestno dogodivscino. Skupina karakterizira zgodbo druzine Nesterval in vabi gledalce, da postanejo del igre. Meje med realnostjo in fikcijo, med identiteto in spolom pocasi izginjajo, medtem pa se zgodba odvija naprej. Sodelujoci se lahko prosto odlocijo v katero od 12 igralnih skupin zelijo pristopiti. Nato morajo sami ali pa v skupinah iti na pot in prvi razresiti uganko.

Vec informacij: http://www.nesterval.at

 

  1. julij, 19:30

Izdaja ostevilcenih vstopnic ob 18:30

Jezik nemski

 

 

 

„NOBENA PREDSTAVA O SIRIJI“ // akcijska gledaliska skupina (A)

Nestroyeva glealiscka nagrada 2016!

#radikalno samoopazovanje

Clovek pomaga. V bistvu smo dobor, spostljivi in radi pomagamo in zelimo biti zraven pri velikem dogodku leta. In en val solidarnosti gre skozi skupino: Michaela vzame vsak dan begunce k sebi domov, Susanne pripoveduje pravljice – in cedni so tudi, ti mladi zdravniki, arhitekti in gospodarstveniki iz Sirije, ki tudi s starejsimi evropskimi zenami nimajo nobenega problema.

Na drugi strani traja meja resnicno predolgo in pocasi je dolgocasno – vsak dan iste begunjske slike, debate o zicnatih ograjah. Clovek ima zivljenje tudi tukaj in sedaj. In imamo tudi se eno predstavo za predelati, ki ima premiero. Bila naj bi custvena, dramaticna, avtenticna, vznemirljiva, informativna in zabavna. Zato: Nobena predstava o Siriji.

 

Vec informacij: http://aktionstheater.at

  1. julij, 21:00

Jezik nemski

 

 

 

„Kronika racjih mladicev (The duck kid chronicles) // Malte (IT)

#italijansko gledalisce

Paradigmaticna zgodba, ki govori o osmaljenosti, jezi in odporu.

Nastala je v okviru projekta „Gli imperfetti“ ali „nepopolni“ o legateniji in drugih tezavah z ucenjem in bazira na intervjujih prizadetih. Z improvizacijami in etnografskimi tehnikami pisanja je razvita predstava, ki temo obravnava skozi razlicna casovna obdobja.

Vec informacij: www.maltezoo.eu

6.julij, 21:00

Jezik italijanski z nemskimi podnapisi

 

„BLUFF“ // cieLaroque/Helene Weinzierl (A)

Koprodukcija z ARGEkultur

 

#interaktivno plesno gledalisce

BLUFF je inteligentna predstava izrazne umetnosti. Z veliko ljubezni do podrobnosti je Helene Weinzierl z njeno skupino inscinirala enkratni dogodek, po katerem se resnicno vprasamo: kaksna je prav zares resnicnost?

 

Nas svet je v redu, svet, v katerem obstajajo resnice, ki jih vsi poznamo in o njih govorimo. Ali ne?

Mogove pa se nam misli zamrznejo, saj bi lahko bilo tudi vse popolnoma drugace, strasljivi obcutek, da zivimo v napacnem filmu, ki je resnicen. In da bi se lahko enkrat vprasali, ali pa bili prica dogodku, ki bi nam popolnoma pretresel glavo in bi ugptpvili, da je svet eno ogromno gledalisce, ena ogromna insinirana zalostna iluzija. Postavlja se vprasanje: zivi clovek resnicno ze dolgo brez da bi opazil – v ogromnem ponaredku?

Vec informacij: http://www.cielaroque.at/

  1. julij, 21:00

Znanje tujega jezika ni potrebno

 

 

 

„Plesoce karaoke“

Plesoce karaoke prevedejo idejo karaok v ples

„Plesne karaoke“ ozivijo staro tradicijo plesanje en z drugim in si zato izposodi postavitev in zabavne industrije. Predstava cuti generacijo „biti zvezda“ in karikira fenomen kasting tekmovanj. Gledalci imjo moznost ugotoviti, kako se obcuti premikati se kot nekdo drug, ne le kot „cevljih drugega“, temvec skociti v kozo nekoga drugega. Gibanja plesocih zrcalijo v preprosto postavite plesne terapije.

Vec informacij: http://www.ciewdorner.at

Ideja in koncept | Willi Dorner

Moderator in DJ: David Kleinl

Videoreziser in glasbenik David Kleinl je sirsi javnosti poznan kot pevec alternativnega zabavnega projekta Tanz Baby!

Za festival Spectrum nastopa v okviru akcije Willija Dorner „plesne karaoke“ v vlogi Conférenciers in Dja Johnny Love.

  1. julij, cca. 22:30

Jezik nemski in angleski

 

DELAVNICE

 

V dnevih med predstavami ponuja festival Spectrum prostor za osebne izkusnje. Tri delavnice so priloznost za obiskovalce, da se sami preiskusijo v nastopanju in spoznajo delo nastopajocih.

Sodeovanje je brezplacno (omjejeno stevilo mest). Predzanje ni potrebno. V angleskem in nemskem jeziku.

Kraj: terase Drave

Prijave prosimo na: 04242 / 287 164

 

 

DELAVNICA 1

KRICANJE – z Christino Lederhaas

Delavnica za vse tiste, ki so si ze vedno zeleli kricati, ki se vedno zelijo kricati, ki nimjo vec glasu od kricanja in za tiste, ki se nikoli niso kricali.

Igrivo bomo raziskovali glasovni aparat, predvsem z medenico in resonancnimi prostori v glavi, dobili vpogled, da za kricanje ni toliko pomemben volumen kot prisluhniti resonancnim prostorom. Delavnica se zakljuci z posameznimi mini kricalnimi koreografijami.

Christina Lederhaas

Nastopajoca in umetnostna producentka z usmerjenostjo v gledalisce, ples in vsakdan. Dela od jeseni 2016 z Vezo Fernandez na koreografskem in katarzicnem potencialu kricanja. Ve ze zelo veliko, a se ne dovolj. Vec informacij www.clederhaas.wordpress.com

3.7.2017, 17:00

 

 

DELAVNICA 2

Gledaliska delavnica z Martinom Gruberjem

Martin Gruber podari vpogled v njegovo delo „delo na trenutku“, iznajdbo tekstov in telesno povezavo z jezikom. Pri njegovi razviti metodiki „akcijskega“ gledalisca je bistveno pripovedovanje, ki se ne izraza le v telesih nastopajocih, ampak predvsem tudi med gledalci. Pripoveduje se s telesom skozi jezik in ne obratno. Kar se tukaj zgodi je diametralno nasprotje med govorom in dejanjem. Figure akcijskega gledalisca ne govorijo, da bi prezivele (tako kot pri Jelinek), prezivijo, da bi govorile. Povezava s svetom tam zunaj, ki tako veliko jemlje, in pri tem nihce vec nikogar ne poslusa, saj vsa drugace zivi. Figure govorijo neprestano, ker zelijo s seboj oziroma predvsem govoriti o sebi.

5.7.2017, 17:00

 

 

DELAVNICA 3

Sodobni ples – raziskovanje groova in ritma – z Albertom Cissello

Delavnica naj bi omogocila osebno iskanje po glasbeno izrazenim „groovom“ – intuitivno obcutenje gibanja, ki ga stimulira dinamika. Clovek poslusa, kateri nezavedni ritmi se pojavljajo v telesu, poslusa dihanje, srcni utrip. Razlicne kombinacije in naloge sluzijo kot orodje za prepoznavanje notranjega energetskega pretoka in gradnjo le tega. To omogoca telesu doseci obcutek, da je ziv, se razvija in nikoli ne preneha.

7.7., 17:00